
Svaki od njih desetak donijet će pedesetak kilograma probranog grožđa koje će se i ove godine preraditi u konobi Antuna Šaića u Golubinici. Vino berbe 2011. godine predstavili su na ovogodišnjem festivalu vina u Dubrovniku, dok će vino berbe 2012. godine predstaviti na vinskom festivalu koji će seu prosincu održati u Zagrebu. To je novi vid zajedništva mladih peljeških vinara kojima su djedovi i očevi bili članovi peljeških zadruga. -
Pelješac je sinonim za dobro vino – asocijacija na Dingač i Postup, zaštićene zemljopisne položaje na kojima caruje plavac mali, ali i sva druga blaga prirode koja vrijedne ruke pretoče u prošek, likere, rakije i djevičansko maslinovo ulje. Pelješac je sinonim i za najkvalitetnije školjke (kamenice i mušule/dagnje) iz Malostonskog zaljeva i raznoliko bogatstvo ribe koje Vas uz vino vodi u neponovljivi eno-gastro svijet, a prirodne ljepote prekrasne plaže, skrovite uvale, čisto more, nedirnuta priroda i miris ljekovitog bilja odvode Vas u prostor kakav se danas rijetko nalazi. Padine vinograda pružaju jedinstvene vizure.
Kultura i civilizacija odavno stanuju na Pelješcu. Život ovdje seže još u vrijeme kamenog doba i antike. Ovaj važni kutak Mediterana živio je kroz stoljeća pod utjecajem brojnih kultura koje su ostavile svoj trag. Upravo kroz ideju o spajanju prijateljstva, vrijednog rada, Bogom dane prirode i bogate tradicije započela je priča o IMPERATORU.
Priča počinje u kasno ljeto 2011. godine, kada je grupa mladih peljeških vinogradara i vinara odlučila ujediniti snage i pretočiti ih u vino od grožđa s najboljih položaja Dingača i Postupa. Svatko od desetorice odabranih izdvojio je po dvije kašete svojeg najboljeg grožđa, koje su zatim ručno i na tradicionalan način preradili. Ulog se višestruko isplatio te su kao rezultat dobili vino iznimne kvalitete i kakvoće. Već četvrtu godinu održava se, sada već tradicionalna berba i prerada grožđa za vino znakovito nazvano „IMPERATOR“. Imperator se puni u magnum butelje i njegovi ga proizvođači od milja zovu društveno vino- Vino od društva za društvo.
Nažalost, berba je prekinuta zbog nevremena, no uspjelo se ubrati dosta grozdova. - Sam proces proizvodnje vina jest rad s nečim živim. Vino je kao živi organizam koji reagira na trešnju ili vibraciju i ono osjeća svaku rotaciju. Možda se na nepcu to i ne osjeti toliko, ali svakako je važno vino što manje izlagati nepotrebnim „stresovima“ i modernoj tehnologiji. Zbog toga se vraćamo tradiciji jer naše vino uopće nema dodira s modernom tehnologijom osim sa žaruljom, govori u šali voditelj vinarije „Matuško“ u Potomju, Boris Violić. Jedan od novijih proizvoda je i crno vino „Imperator“, pitali smo zašto baš imperator i nije li to kakva asocijacija s carem Napoleonom čiji su trupe pohodili ove krajeve:- Znate, u starome Rimu postojao je senat koji je bio utjecajan, ali zna se tko je bio glavni – imperator. Radi toga smo se odlučili na ovo ime.
Regija Dingač je mjesto gdje je priroda Pelješcu poklonila najslađe grozdove sivoga plavca malog od kojeg čovjek napravi vino koje liječi dušu. Naglasak je na vraćanje tradicionalnom načinu proizvodnje koje s komercijalnog gledišta i nije uopće isplativ, ali za sve pelješke vinare važna je tradicija koja se itekako osjeti na nepcu. Tradicija znači i strpljivo „tribiti“ grozdove, kako kažu pelješani, a u mjestu Golubinica održano je tradicionalno „gaženje“ koje su odradile djevojke među kojima je bilo i mnogo Dubrovkinja. Tako zgnječeni grozdovi vinu daju djevojački šarm koji će znati cijeniti svaki budući degustator, a i ugodno je oku vidjeti taj način obrade.
Golubinica je okupila mnoštvo mještana, ali i gostiju na kojima se našao i jedan austrijski vinar.
- Ovo mi je prvi put da vidi ovakav način obrade i boravim ovdje već dva tjedna. Sudjelovao se i u berbi i to je poseban osjećaj. Tijekom boravka sam s ovdašnjim vinarima razmijenio nekoliko ideja i savjeta i jako mi se sviđa ovaj način proizvodnje, govori mladi vinar Ludwig. Vlažnosti i kiši usprkos, svi oni koji su se našli u mjestu Golubinica imali si što vidjeti, čuti i probati. Oni koji su to sve proživjeli prvi put ostavili su radoznalost, a oni koji su već iskusni sa sobom su pri povratku doma ponijeli komadiće nostalgije koji se, a zna se to dobro, najbolje liječe kvalitetnim vinom.
Povezice:
Foto: Željko Belin.Kiks,Boris Kragić,Željko Tutnjević
Nema komentara:
Objavi komentar